Toor Dal
En ny indisk favorit! Toor Dal är en typ av gula linser som används i indisk matlagning. Köp Toor Dal i din lokala currybutik. Det här receptet har en stor klick smör på slutet, men självklart smakar det helt ok utan.
- 2 dl Toor Dal
- 3-4 skivor färsk ingefära
- 1/2 tsk gurkmeja
- Olja
- 1 msk valmofrön (alt. senapsfrön)
- 2 hackade mellanstora lökar
- Salt
- 1-2 gröna chillis, skivade på längden
- 3 st lagerblad
- 6 st Curry blad (utelämna om du inte har)
- 1/2 msk spiskuminpulver
- 1/2 msk korianderpulver
- 2 hackade tomater
- Chillipulver
- 50 g smör
- Hackad färsk koriander att pynta med
Skölj linserna, häll i kastrull. Pyttsa i gurkmejan och ingefäran och häll på vatten (ca 3 ggr mer vatten än linser). Koka upp och koka på låg värme i ca 25-30 minuter. Avlägsna skummet som hamnar på ytan. Linserna har en tendens att koka över väldigt lätt, så akta temperaturen och locket. När linserna är mjuka, häll av vattnet. Valfritt att spara ingefäran bland linserna eller inte.
Värm olja i en kastrull, tillsätt valmofrö. När dom börjar poppa, tillsätt löken. Salta lätt på löken för att den ska släppa ur sig vätska. Fräs löken tills den är mjuk, men inte bränd. Tillsätt grön chilli, lagerblad, curryblad och fräs runt. Tillsätt spiskumin, koriander och chillipulver. Fräs runt i 1-2 minuter. Se till att kastrullen inte är för torr. Tillsätt mer olja i så fall. I med tomaterna. Fräs runt i 4-5 minuter tills tomaterna blir mjuka. Om tomaterna är torra, häll i lite vatten så att det inte bränner. När tomaterna har kokat sönder och blandat sig med de andra ingredienserna häll i linserna och blanda runt. Låt koka upp, i med smöret och smaka av med salt. Pynta med koriander och servera med indiskt bröd.
Mums! Det här ska jag laga idag!
/David
Kan man prenumerera på din blogg gärna!