En härlig, snabb laxgryta.
- 5 st medelstora fasta potatisar, 2-3 cm bitar
Börja koka potatisen. När den är precis klar, häll av vattnet och ställ åt sidan.
- 600g Laxfile, 6x6cm bitar
- Olja
- Flingsalt
Salta lätt och steka laxbitarn på ena sidan, krispigt. Bonus om laxen har avfjällat skin kvar som får krispa till. Ställ åt sidan. Ovansidan på laxen lämnas så att säga rå.
- 1 st bananscharlottenlök (1/2 gul lök), grovt tärnad
- 1 st fänkål, skivad 3 mm
- 2 st morötter, skivad i 3mm, avlånga slantar (60 grader vinkel), och sedan snett över mitten igen.
- Olja
Fräs grönsakerna 3-4 minuter på hög värme i olja.
- 1 – 1.5 g saffran
- 3-4 dl vitt vin (Moulin Blanc 78951)
- 3-4 msk kyckling eller grönsaksfond
- 3-4 msk tomatpuré
- 5 dl vispgrädde
Tillsätt ovan till grönsakerna och koka upp, sänk till medelhög värme.
- Salt
- Svartpeppar
- Cayennepeppar
Smaka av med salt, cayenne och svartpeppar. I det här steget låter du såsen koka klart. Den ska tjockna något men grönsakerna ska behålla sin krispighet.
- Stekt lax från ovan
- Kokt potatis från ovan
Blanda försiktigt ner laxen och potatisen i såsen. Låt gå bara precis så länge så att laxen blir klar, 1-2 minuter beroende på hur genomkokt lax man vill ha (hint: det vill man inte…). Kan med fördel stänga av plattan redan när man lägger i laxen och låta den bli klar på eftervärmen.
- Gräslök/dill finhackad
Garnera, servera.
Bli först att skriva en kommentar.