Det här är helt klart den bästa chokladmoussen jag har ätit. Lite meck att göra, men det är det värt. Den görs i tre delar, en chokladsmet, en blandning med äggulor och en maräng, som sedan blandas samman.
Blanda samman följande i en bunke
- 170g mörk choklad, 70%, hackad i små bitar
- 170g smör
- 6 cl bryggt kaffe
Värm ovan i vattenbad tills chokladen och smöret har smält samman. Ställ åt sidan.
- 4 äggulor
- 170 g strösocker
- 3 cl mörk rom
- 1 msk vatten
Blanda samman i ny bunke och värm sedan över vattenbad i 3-4 minuter under konstant vispande, tills sockret är till större delen smält och konsistensen är likt lös majonäs.
Flytta över bunken i ett is-vattenbad och fortsätt att vispa tills dess att blandningen har blivit tjock och krämig.
Blanda ner chokladblandningen i äggblandningen.
- 1/2 tsk vaniljextrakt
Vispa ner i chokladsmeten.
- 4 äggvitor
- nypa salt
- 1 msk socker
Vispa en maräng av äggvitorna med saltet tills dess att marängen börja hålla toppar. Häll i sockret och vispa marängen glansig.
Vänd först ner 1/3 av marängen i chokladsmeten, och sedan resten tills dess att marängen precis har inkorporerats i chokladsmeten.
Häll upp i 6-8 st serveringsskålar eller glas, täck med plast och ställ i kylskåpet i minst 4 timmar. Håller sig utan problem 3-4 dagar.
Bli först att skriva en kommentar.