Surkål

1 vitkålshuvud

Salt

Vatten

Riv surkålen med en osthyvel.

Väg surkålen och tillsätt 1.5% av vikten i salt. Blanda i en stor bunke, täck med plast och ställ åt sidan i ett par timmar. Kålen kommer släppa ut vätska under tiden. Mängden beror på kålen, hur fint riven den är och årstid. Det går att hjälpa till med en potatisstomp…

Koka upp 2 l vatten med 30 g salt (igen 1.5%). Låt svalna.

Fyll Fido-burkar med kålen. Lämna 6 cm upp till kanten. Fyll på med vätskan från kålen och saltvatten så att 3 cm kvarstår till kanten. Var noga med att peta ner kålen så att all kål täcks av vätska. Försegla och låt stå mörkt i rumstemperatur i 4 veckor.  Efter det, förvara i kylskåpet. När du äter av surkålen, se till att det som är kvar i burken täcks av vätska, så håller det länge.

Fido-burkar är glasburkar med glaslock och gummipackning. Anledningen till att de är bra till just surkål är för att gummipackningen släpper ut koldioxiden, som bildas av surkålsbakterierna, när trycket är för högt, och på så vis garanterar att burken inte spricker av övertryck. Alternativet är att använde en vanlig glasburk med metallock och lätta på trycket varje dag. Det finns dock en risk att man släpper in dåliga bakterier och syre när man gör på detta vis. Satsa på 1 l eller större till surkålen. Fido-burkar finns att köpa på bland annat Åhléns.

Kommentarerna är stängda.