Rustik Spaghetti Bolognese
Denna rustika, smakrika bolognesen står i kontrast mot den vanliga svenska köttfärssåsen. Denna görs *utan* burktomater. Tomaterna kommer från soltormade tomater som mixats till pure samt färdig tomatpuré, och kommer ha en mer koncentrerad smak av tomat.
- 250 g tärnad bacon
- 2 st medelstora gul lökar, hackade
- 3 st vitlöksklyftor, krossade och hackade
- 500 g ekologiskt nötkött
- en halv tub italiensk tomatpuré
- soltorkade tomater i olja, mixade till puré
- köttbuljong
- vatten
- 10-15 körsbärstomater
- salt
- svartpeppar
- balsamvinäger
- olja
Fräs bacon, lök och vitlök i olja på medelvärme. Strö över en nypa salt. När löken är mjuk, utan att ha fått färg, blanda ner färsen och höj värmen. Blanda runt och stek tills köttfärsen är klar. Pyttsa i tomatpuréerna, köttbuljong och ev vatten så att det täcker botten på pannan. Dra några varv på pepparkvarnen. Blanda runt och låt koka ihop. Smaka av med salt och balsamico. Balsamvinägern get söttma som gör att tomaterna smakar mer. 2-3 minuter innan servering, rör ner körsbärstomaterna, så att de hinner bli genomvarma men inte koka bort.
Servera med spaghetti al dente och riven ekologisk parmesan. Jag brukar ta en eller två stora skedar av såsen och blanda ner i pastan för att all spagetti ska få ta del av den.
Den här bolognesen kan göras med hela bitar nötkött istället för köttfärs, och istället koka länge på låg värme för att köttet ska koka sönder. Spetsa också med ett glas rödvin och häll i mer vatten för att undvika att det bränner. Det går också att göra i ugnen i kastrullen med locket på.
Smaklig spis!
Bli först att skriva en kommentar.