Butter Chicken
Kycklingen
- 4 st Färska Kycklingbröst
- 1 msk Röd Chillipulver
- 1 msk Ginger-garlic paste
- 1/2 msk Korianderpulver
- Salt
- 2 msk Solrosolja
Såsen
- 1/2 msk Spiskuminfrön
- 1 st finhackad gul lök
- 1 msk Ginger-garlic paste
- Vatten
- 1/2 dl Cashewnötter
- 1 msk Koriander pulver
- 1 msk Röd Chillipulver
- 4 tomater, tärnad
- 1/2 st Grön Chilli, hackad
- 100 g Smör, smält
- 1 dl Grädde
- Salt
- 1/2 msk socker
- Garam masala
Gör så här
- Del kycklingen i ätstora bitar. Massera in Ginger-garlic paste, chillipulver, korianderpulver och salt. Valfritt är att låta kycklingen dra en stund i blandningen. Stek sedan i oljad stekpanna. Kycklingen behöver inte bli genomklar, bara få färg på ytan.
- Ta ut kycklingen ur pannan och ställ åt sidan, spara oljan i pannan.
- I oljan, fräs spiskumminfrön, gul lök tillsammans med Ginger-garlic paste. Fräs tills löken börjar få färg.
- Häll i lite vatten så det täcker botten på pannan och tillsätt korianderpulver, cashewnötter, chillipulver.
- Tillsätt tomater, grön chilli och vatten så det precis täcker. Koka.
- När tomaterna har kokat sönder, häll över såsen i en blender och mixa blandningen slät. Hit kan göras iväg.
- Smält smöret i pannan. När smöret är smält, häll i såsen och blanda runt. Låt koka tills smöret har kokat in i såsen. Kan behövas lite mer vatten här ifall såsen är för tjock. Såsen skall vara ”silky”.
- Smaka av med salt, socker och Garam masala. Justera styrkan nedåt med hjälp av grädde. Koka ett par minuter.
- Blanda i kycklingbitarna. Småputtra tills kycklingen är helt klar. Hållet ett öga på såsen så att den inte blir för tjock här.
- Garnera med färsk hackad koriander. Servera med basmatiris eller Naanbröd.
Notiser
- Ginger-garlic paste går att köpa eller göra själv. Man gör den lätt själv:
- Lika delar riven ingefära och pressad vitlök, lite solrosolja, lite salt. Blanda.
- Garam masala går att utesluta ur receptet. Kan vara lite bökigt att få tag på riktigt bra Garam masala, Santa Maria duger inte! Jag köpte min i currybutiken på Mårtenstorget i Lund.
- Ja, det ska vara matskedar av kryddorna i receptet :D
Testade detta recept, jättegott.
Nästa gång ska jag göra såsen med mindre vatten och mer grädde, samt marinera kycklingen en bra stund före tillagning. Vi får väl se om det blir ännu bättre.
Tack för receptet!
Hej på er – testade också denna igår och OJ vad gott det blev! Håller med Helena, nästa gång ska jag marinera kycklingen lite längre. Receptet är nu printat för framtiden.
Det var kul att höra att det smakade! :) Om ni brinner för indiskt som jag, så måste ni prova Dal Makahni Bukhara. Det är kungen (drottningen?) av linsgrytor.
Btw jag kommer få äta på den riktiga restaurang Bukhara i New Delhi nu i december! Ska jämföra äkta varan med min och komma med uppdatering på receptet om det behövs.
Ha de bra!
Jättebra recept! Jag hade inte riktigt alla ingredienser hemma, så jag gjorde lite småförändringar, men det funkade finfint. Sen bytte jag ut kycklingen mot qornbitar och fick då en mycket god vegetarisk rätt. Kommer absolut att göra den fler gånger!
Hej Lisa!
Prova att göra exakt samma recept men byt kycklingen mot Indisk Paneer. Gott och (lacto) vegitariskt! Rätten heter då Paneer Makhani.
Happy cooking!
Riktigt gott!
Marinerade kycklingen i sex timmar, och ökade på rejält med vitlök/ingefära, och även pyttsade i en dos het sås (Blairs Sudden Death) för att få upp hettan. Blev supergott.
Tack för receptet!