Märits halvt vilda kokekorv
En sats blir c:a 5 kg, och det går åt 1 pkt fjälster (5-6m). Jag använder helst fårfjälster, som läggs i blöt några timmar, gärna kvällen innan. Man bör också spola igenom dom med kallt vatten, för att de skall vidga sig litet, för att undvika att man gör hål på dem, när man trär på dem på matningsröret.
- 500 g malet älgkött
- 500 g malet rådjurskött
- 500 g malet nötkött
- 500 g malet griskött
- 1 kg halvkokt kall potatis (gör dagen innan)
- 1 kg malen späck (skär bort svålen)
- 1 liter kokt kall mjölk
- 2,5 msk salt
- 1.25 msk malen ingefära
- 2,5 msk malen vitpeppar
- ¾ msk chili & cayennepeppar
- Mald nejlika
- Mald Kryddpeppar
Mall späck, kött och potatis. Kör man potatisen sist så tar den med sig allt kött ut. Blanda alla ingredienser i en hushållsassistent kör tills allt är blandat väl. Om man börjar att köra mjölk och potatis långsamt, och petar i köttet i omgångar så slipper man skvätt. Provstek en klick, eller smaka på den råa smeken för att kontrollera kryddningen.
Stoppa korvarna. Lättast är att göra en lång korv och sedan knyta av. Fyll inte till bristningsgränsen, då kan det spricka.
Korven är perfekt att frysa in rå och tillagas (enl nedan) direkt från frysen.
Tillagning:
Sjud korven ca 40 min (lite längre om korven kommer rakt från frysen) i saltat vatten med lagerblad, vitpepparkorn och kryddpeppar. Jag serverar alltid korven med potatismos och hemgjord senap, men en bechamel smaksatt med lite senap och vanlig kokt potatis funkar finfint.
Bli först att skriva en kommentar.