Gong Bao Chicken

Gong Bao Chicken

En av mina asiatiska favoriter, här på ett klassiskt kinesiskt vis. Mycket kryddor och kinesiska smaker. Jag vill passa på att varna känsliga magar att den här rätten är liiiite spicy! Tugga inte på chilin!

Kinesisk matlagning handlar mycket om förberedelse och själv tillagandet går fort i det här fallet. När kycklingen är friterad kan man gott vänta tills riset har kokat klart innan man börjar wokandet.

Marinerad kyckling

  • 4 st Kycklingfileer
  • 1 tsk mörk sojasås
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 2 msk Kinesiskt vin eller torr sherry
  • 2 msk vatten
  • 2 msk maizenamjöl

Sås

  • 2 msk Chilli bean sauce (finns på lokala currybutiken)
  • 1 tsk mörk sojasås
  • 8 msk ljus sojasås
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk maizenamjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk socker

Resten

  • Olja till fritering
  • 1/2 dl olja till wokning
  • 10-15 (eller mer) hela torkade piri-piri/chilli
  • 1-2 tsk Sichuanpeppar
  • 8 st skivor Ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4-6 Salladslökar
  • 2 dl Naturella Cashewnötter eller jordnötter

Förberedelser

  1. Skär kycklingen i 1-2 cm stora bitar.
  2. Släng kycklingen i en bunke och häll på resten av ingredienserna för marinaden. Blanda runt och låt marinera 20 min
  3. För mildare smak, ta ut kärnorna ur den torkade chillin. Håll chillin mellan tumme och pekfinger med tjocka änden nedåt, rullar mellan fingrarna så att kärnorna trillar ut i botten.
  4. Lägg chillin och sichuanpepparn i en skål.
  5. Krossa och hacka vitlök grovt.
  6. Skär 1-2 mm tjocka skivor av ingefäran.
  7. Skär salladslöken i 1-2 cm långa bitar.
  8. Blanda ihop ingrediensena till såsen i en skål och ställ åt sidan. Om du gillar såsigare mat, gör dubbelt upp av såsen!

Tillagning

  1. Häll 2-4 cm olja i en djup stekpanna eller vid kastull. Värm upp oljan till frityrvarmt.
  2. Fritera kycklingen i omgångar. 2 minuter. Behöver inte bli 100% klar, men hinner antagligen bli.
  3. Värm woken eller stekpannan, häll i olja.
  4. I med sichuanpepparn och torkade chillin och fräs runt tills chillin har blivit mörkt röd eller mörkt brun. Ha fläkten på, om chillin blir det minsta bränd kommer det sticka i halsen som fan… ;)
  5. I med vitlök och ingefära. Fräs runt i ca 1 min
  6. I med kycklingen och fräs tills den är klar (ca 1-3 min).
  7. I med salladslöken och fräs ca 10 sek
  8. I med såsen. Koka runt tills såsen tjocknar och täcker allt (ca 1-2 min)
  9. I med nötterna. Blanda runt så att allt täcks av sås.
  10. Servera med ris.

Bli först att skriva en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *