Blomkålssoppa
- 1 purjolök, grovt hackad
- 1 gul lök, skivad
- 1 röd lök, skivad
- 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
- 3 dl vitt vin
- vatten
- salt
- 50g smör
- 1 blomkålshuvud, fint strimlad
- 3 dl grädde
- Börja med att fräsa all lök i smör ett par minuter i en stor kastrull. Jag saltar alltid löken när jag fräser på den för att det skall gå snabbare.
- Häll på vitt vin och så mycket vatten så att all lök täcks. Låt sjuda under lock tills löken har blivit riktigt mosig, ca 1.5 timme.
- Tillsätt blomkålen, grädden och vatten så att blomkålen täcks. Koka i 45 min.
- Mixa soppan i en blender. Sila genom en finmaskig chinois för att få silkeslen soppa. Hit kan soppan förberedas, och förvaras i kylen tills den skall serveras.
- Före servering, reducera 2 dl vitt vin till hälften. Häll i soppan och värm. Smaka av med salt.
- Servera!
Bli först att skriva en kommentar.