Guinnessgryta med potatismos

Guinnessgryta med potatismos

Jag var i Dublin nyligen och åt en fantastisk Guinness Stew and Mash. Självklart har jag bestämt mig för att återskapa, och göra ännu bättre än orginalet! Så här presenterar jag, den bästa Guinnessgrytan:

  • 1 kg högrev, i grova grytbitar
  • 200 g rimmat rökt sidfläsk, 1 cm tärningar
  • 3 st märgben från kalv
  • 400 g morötter i slantar
  • 400 g gul lök, grovt hackad
  • 200 g selleri, grovt hackat
  • 0.5 l vatten till deglace
  • 1,5 l Guinness
  • 1/2 msk kalvfond
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk Worcestershire sauce
  • 2 st lagerblad
  • 10 st svartpepparkorn
  • Salt
  • Redning
  1. Salta och bryn köttet i omgångar på hög temperatur och deglacera mellan varven för att få med alla smaker. Lägg stekt kött med glacen i en stor kastrul (gjutjärn?).
  2. Upprepa med sidfläsk, märgben och grönsakerna.
  3. Häll Guinness och de övriga ingredienserna i kastrullen och koka upp.
  4. Koka på låg värme (3 av 9) i 2,5 till 3 timmar, tills köttet är mört och faller isär. Vätskan skall reducera till ca hälften.
  5. Fiska ur märgbenen, och se till att dom är tomma (märgen ska ha smält ut i grytan, pilla ur märgen ur benen annars).
  6. Smaka av med salt och red av om tjockare sås önskas.

Servera med ett gott potatismos med mycket smör och en stor klick Philadephia ost utvispat i. Sättet att servera den här grytan är att lägga en klick potatismos i botten på en djup tallrik och hälla gryta på och runt om. 5 stekspadar av 5 möjliga!

 

Bli först att skriva en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *