Mammas Janssons frestelse
Det finns ingen genväg till en god Jansons frestelse var det nån som sa, men här är den!
- 15 st mjölig potatis
- 5 st gul lök
- 2 burkar anjovis (spara spadet)
- 5 dl vispgrädde
- Smör
- Ströbröd
- Salt
- Svartpeppar
Gör sånna där små stavar av potatisen. Jag har ett köksredskap som bara används till Janson. Skulle inte klara mig utan den. Sedan ska löken skäras i tunna skivor. Men jag kör löken i samma redskap som potatisen. Ovärdelig. Rivjärn funkar också bra.
I en ugnsform, varva potatis, lök, anjovis, salt, peppar i 3 lager. Avsluta med potatis. Klicka ut smör och häll på grädden och anjovisspadet. Mycket. Strö till sist på ströbröd. In i ugnen i 200 grader i 45-60 minuter. Kolla till då och då och häll på med mer grädde om det behövs. Ok, jag erkänner, jag ljög, det här var ju inte någon genväg. Det finns ingen genväg till en god Jansons Frestelse.
Hej David och Sandra. Här kommer receptet på gingravad lax
en laxsida delas på mitten. 0,5 del socker och 0,5 dl salt blandas med rikligt med krossad svartpeppar och krossad vitpeppar samt 20-25 krossade enbär.
gnid in alla sidor på laxen med kryddorna. skätt över da 0,5-0,7 dl gin.
täck med dill på alla sidor och låt ligga i kylen i två dagar med köttsidorna mot varandra. efter ett dygn vänd hela kalaset.
efter två dagar är laxen klar.
Hälsningar
Lars
Strålande! Jag lägger till receptet som en blogpost!
/David